Kalkulator GST Malaysia

Kalkulator GST Malaysia Panduan Cara Kira Secara Online. Semua  sedia maklum bahawa Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) telahpun dilaksanakan pada 1 April 2015 baru - baru ini. GST dilaksanakan untuk menggantikan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang mana boleh mencapai kepada 10 peratus, ianya bergantung kepada rangkaian perniagaan dan jenis produk. Walau bagaimanapun, dengan GST, kadar cukai ditetapkan kepada 6% dan  dikenakan kepada setiap
bahagian dalam proses pengeluaran.

Oleh itu di bawah pelaksanaan GST, lebih banyak lagi syarikat akan membayar cukai kerana sistem ini memerlukan syarikat-syarikat untuk mematuhinya dan perniagaan perlu dijalankan mengikut sistem tersebut. Peniaga - peniaga yang memperolehi kadar perolehan sebanyak RM500 ribu setahun akan mengenakan cukai kepada pengguna.

Bagi mengelakkan pengguna tertipu, pastikan resit pembelian oleh peniaga berdaftar tertera ID atau nombor pendaftaran GST yang sah. Untuk yang ingin merancang pembelian serta mengetahui kadar pembayaran cukai GST, berikut adalah kalkulator pengiraan GST secara online.Contoh penggunaan Kalkulator GSTSubscribe to receive free email updates:

0 Response to "Kalkulator GST Malaysia"

Post a Comment